Ingyen tanfolyam

Adja meg nevét és e-mail címét és máris Öné lehet Ragasztástechnika 1x1 ingyenes tanfolyamunk.


HTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Ennek a résznek a célja, hogy a mérés praktikusságát megmutassa, mely 100% kihasználását eredményezi a készüléknek. Ez a leírás saját tapasztalatokon alapszik, melyet a termék piaci bevezetése előtt szereztünk, illetve a vevőktől kaptunk.

A különböző anyagok nedvességtartalmának meghatározása egy nagyon fontos minőségi faktor, fontos szerepet játszik a gazdaság technikai és ökonómiai szektoraiban.

Sokfajta lehetőség létezik az anyagok nedvességtartalmának meghatározására, ezeket két csoportba oszthatjuk: roncsolásos és roncsolás-mentes módszerek.

Roncsolásos vizsgálat során a nedvességi fok közvetlenül mért, pl. a szárítás alatti tömegcsökkenés alapján, ezzel a módszerrel dolgozik ez a készülék is.

Roncsolás-mentes vizsgálat esetében a nedvességtartalom meghatározása valamilyen fizikai tulajdonság alapján történik, pl. hogy mennyire vezeti egy anyag az elektromágneses hullámokat, elektromos vezetőképesség vagy hanghullámterjedés alapján.

Termogravimetria – latin eredetű szó: termo – meleg(hőmérséklet), gravi – tömeg, metria – módszer

A termogravimetrikus mérés – ez a módszer a szárítás közbeni tömegcsökkenésen alapszik. A minta tömegét szárítás előtt és után is megmérik. Az így keletkezett tömegkülönbséget vizsgálja a kezdeti vagy a végső tömeg vonatkozásában.

 

Nedvességtartalom az anyagokban

 

A termogravimetrikus mérés olyan anyagoknál használható, melyek állaguk változását befolyásolhatja a hőmérséklet, pl. párolognak melegítés hatására, így csökken a tömegük.

A nedvességtartalom mérése nem keverendő össze az anyagok víztartalmának mérésével. Ezen méréseknél figyelembe vannak véve más folyékony állagú anyagok is, mint pl. alkohol, aromaanyagok, organikus hígítók, és olyan anyagok, melyek hőre bomlanak.

A termogravimetriában nem teszünk különbséget a víz és az egyéb folyadékok között. Létezik néhány olyan roncsolás-mentes módszer, mellyel az anyagok víztartalmát meg lehet határozni, de ezekre itt most nem térünk ki.

 

Ilyen eljárás használatával működnek PCE-MB sorozatú nedvességmérő szárítókemencéink is, 50, 100, 200 grammos kivitelben. További termékrészleteket megtekintheti a Webáruházunkban.