Ebben a bejegyzésben arról írunk, hogy a legjobb ragasztási, kötési, tömítési eredményt hogyan lehet az anaerob termékek használatánál elérni.

Felület előkészítés

A legfontosabb feltétele annak, hogy egy kötés tökéletes minőségűés tartós legyen, az az, hogy a felületet meg kell tisztítani. A fémtiszta felületen lehet a legjobb tapadóerőt elérni. Ezt a felületet mechanikai vagy kémiai előkészítéssel érjük el. A legtöbb esetben elég, ha EURO-LOCK® LOS 2000 Speciális – szóró tisztítóval, mely eltávolítjuk a szennyeződést, pl. zsírt, olajt, port.

A gyakorlatban kiderült, hogy az EUROLOCK®-anaerob termékeket szennyezett felületen is használhatjuk. Viszont minél tisztább a felület annál jobb és tartósabb hatást érünk el.

Felvitel

Az anaerob ragasztókat közvetlenül a menetre visszük fel, és a szerelés után a levegőzárás és a fém kapcsolat alatt egy sűrű elasztikus műanyaggá keményedik ki. Mivel a ragasztó az egész szabad területet kitölti a menetek között, bekövetkezik egy terhelési megoszlás az egész meneten, és megakadályoz minden mozgást.

A terméket egyenesen az üvegből vagy a tubusból visszük fel a felületre. Zsákfuratoknál elegendőa terméket a fúróra tenni. Csapszegeknél és csavaroknál gyűrűalakban felvinni. A ragasztót, ami már fémmel érintkezett nem szabad az üvegbe visszaönteni. A legkisebb fémdarab is kikeményedést okoz.

Aktivátorok

Az aktivátorokat akkor kell használni, ha a kötést gyorsítani kell,valamint passzív felületeken, nagyméretűréseknél és alacsony környezeti hőmérsékletnél (0°C). Az EURO-LOCK®- Aktivátor LOS 10-et az összes anaerob termékekhez használhatjuk. Magasabb hőmérsékleten is gyorsítja a kikeményedést.

Kémiai tartósság

Az anaerob termékek a végleges kikeményedés után a legtöbb iparban használatos kémiai anyagnak, savnak és oldószernek ellenállnak.

Korrozió

Az anaerob termékek minden egyenetlenséget kitöltenek, így védik a felületet a korróziótól.

Felhasználási hőmérséklet

A termék típusátol függően az EUROLOCK® anaerob-termékek -55° C és +200° C között használhatóak fel. Rövid ideig tartó magasabb hőmérséklet  nem változtatja meg a tömítőhatást.

EURO-LOCK®- kötések szétszedése

A nagy szilárdságú kötéseket is lehet szétszedni, ha +300°C-ra melegítjük. Kikeményedett ragasztóanyagokat mechanikailag vagy EURO-LOCK® LOS 186 Ragasztó-tömítő eltávolítóval feloldhatjuk.

Raktározás

EURO-LOCK® anaerob-termékek zárva, az eredeti csomagolásban, szobahőmérsékleten minimum 1 évig tárolhatóak, ha nincs a csomagon lejárati dátum. Fénytől és hőtől távol kell tartani. A tubus\üveg levegőtartalma a terméket folyékony állapotban tartja. (+5°C és +28°C között kell tárolni).

Óvintézkedések

Az EURO-LOCK® anaerob-termékek megfelelő használata során, tapasztalataink és a méregtani ismereteink szerint óvintézkedések nem szükségesek. Ha a termék sérült bőrhöz ér, érzékenységet okozhat. Ezért ajánljuk a közvetlen bőrkapcsolat kerülését. Az anaerob termékek illata miatt ajánlott a munkaterület rendszeres szellőztetése. Ha a termék a bőrre kerül úgy bőszappanos vízzel, mossuk le és bőrvédőkrémmel kenjük be.